Normal_afstandsbediening__televisie

'Het Witte Huis', een 4-delige documentaireserie van Omroep Gelderland, volgt de strijd van een bevlogen directeur die met zijn zorgvilla in Zetten wil laten zien dat zorg en aandacht voor dementerende ouderen haalbaar en betaalbaar is. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Het statige pand Het Witte Huis in het Betuwse Zetten heeft een rijk verleden en is nu de plek voor bijzondere zorg voor 26 ouderen. De mensen die er wonen, ervaren verschillende fases van dementie. Het tv programma portretteert de mensen in hun proces van vergeten en zo leert de kijker de bewoners, de verzorgers en de familie kennen. 

Ouderen die in verpleeghuizen niet de zorg krijgen die ze eigenlijk zouden moeten krijgen. Een zorgstelsel dat een tekort aan verpleegkundigen en verzorgers in de hand werkt. Waar is nog tijd en aandacht voor deze kwetsbare groep? Als antwoord hierop ontstaan er steeds meer kleinschalige woonvormen. Maar het wonen is er vaak duur en dus voor de 'gewone' man onbereikbaar. 

De bevlogen directeur van de zorgvilla, Mark Wensink, is er van overtuigd dat liefdevolle en kleinschalige woonzorg voor alle ouderen mogelijk moet zijn. Zelf gooide hij het roer om nadat zijn redelijk kwieke oma binnen het jaar overleed in een groot verzorgingshuis. Het werd zijn drijfveer om het anders te willen doen. Hij verliet zijn dik-betaalde baan in de financiële sector om een zorgvilla te realiseren voor dementerende ouderen. Het werd een huis met zorg en aandacht voor 26 dementerende ouderen. Mark Wensink ziet het als het begin van de weg naar betere zorg. 

De documentaireserie 'Het Witte Huis' geeft een unieke blik op het leven van ouders en grootouders die bij elkaar in één huis wonen, maar stuk voor stuk in hun eigen wereld verkeren. Gecharmeerd van de diversiteit hebben filmmakers Frank Oosterwegel en Barbara de Baare de bewoners van Het Witte Huis geportretteerd zoals ze zijn. Hoe lastig dat ook is bij mensen die vergeten zijn wie ze eigenlijk waren.

Het Witte Huis is vanaf 23 september 2017 op 4 zaterdagen te zien bij Omroep Gelderland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids