Normal_opa_wachten_ouderen_bejaarden

Sinds Coöperatie Laatste Wil een nieuwe legaal te verkrijgen middel voor zelfeuthanasie heeft ontdekt, is het ledental verdubbeld. Vorige week had de coöperatie nog 2.323 leden en dat is nu vertweevoudigd naar 6.800 leden. Dit vertelt voorzitter Jos van Wijk in een interview met de Stentor. 

De coöperatie, een groep ouderen dat zich inzet voor sterven zonder stervenshulp, vond een conserveermiddel dat gebruikt kan worden voor zelfeuthanasie. Ze kwamen het middel op het spoor door gesprekken aan te gaan met leden die toxicologen, chemici of apothekers zijn. “We waren op zoek naar een middel dat legaal te verkrijgen is. Wat het is, zeg ik om veiligheidsredenen niet. Het is niet in de winkel te verkrijgen. Wel via het web”, zegt Van Wijk.

Het middel is alleen beschikbaar voor leden van Coöperatie Laatste Wil. Wie het middel wil gebruiken, moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet iemand minimaal een halfjaar lid zijn van de coöperatie. Leden mogen het middel niet zelf verstrekken en mogen het alleen in groepjes aanschaffen en zo verspreiden. Volgens Van Wijk is het ontdekte middel legaal en veilig te gebruiken. Na inname belandt iemand er binnen twintig minuten mee in slaap. Hij raadt het gebruikers wel aan om een pijnstiller te nemen, omdat de enige grote bijwerking hoofdpijn is.

Esther Pans is advocate en bestuurslid bij de Levenseindekliniek. Zij snapt dat ouderen de regie voor een zelfgekozen levenseinde in eigen handen willen houden, maar noemt de uitvoering ervan riskant. Ze noemt de leeftijdsgrens en eventueel misbruik als risicofactoren. Bovendien denkt ze dat zodra iemand weet welk middel het is, dat moord ook gemakkelijker wordt, bijvoorbeeld door een wanhopige mantelzorger. Toch denkt ze dat het voor mensen die buiten de boot vallen een goede oplossing is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids