Normal_voeten_ouderen35345

Het conserveermiddel dat gebruikt kan worden voor een zelfgekozen levenseinde brengt helemaal geen pijnloze dood. Dit zegt psychiater Boudwijn Chabot. De psychiater heeft een goed vermoeden om welk middel het gaat en weet dat het onder andere voor epileptische aanvallen kan zorgen, naast andere (ietwat) minder ernstige bijwerkingen als misselijkheid, duizeligheid en spierzwakte. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Coöperatie Laatste Wil, zegt een legaal conserveermiddel te hebben gevonden die in de buurt komt van de Pil van Drion. Een pil die beter bekendstaat als de zelfmoordpil. De coöperatie zegt dat de poeder een pijnloze dood in werking zet, op een zware hoofdpijn na,  maar psychiater Chabot waarschuwt ervoor dat innemen van het middel helemaal niet pijnloos is.

Volgens Chabot kan het om twee poeders gaan. “Beide middelen blokkeren hetzelfde enzym waardoor ze na innemen vrijwel dezelfde symptomen geven: misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, spierzwakte en een epileptische toeval kunnen vooraf gaan aan het overlijden. Voor wie menswaardig wil sterven is het afschuwelijk dat te moeten ervaren”, aldus Chabot. De Australische arts Philip Nitschke, ook wel Dr. Death genoemd, onderschrijft dit. De coöperatie heeft hem namelijk enkele maanden geleden om advies gevraagd. Eén van de twee mogelijke middelen wordt gebruikt bij het doden van wilde varkens.

De coöperatie laat weten dat een combinatie van een pijnstiller, slaapmiddel en de poeder de risico’s op bijwerkingen wegneemt. Een kleine hoeveelheid zou genoeg zijn om een snelle en pijnloze dood tegemoet te gaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids