Logo_nvve_levenseinde_euthanasie_logo

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) merkt dat er grote verwarring in de media is ontstaan over het levenseindemiddel van de Coöperatie Laatste Wil (CLW). Zolang de Coöperatie niet bekendmaakt om welk middel het gaat, moet niet in het wilde weg worden gespeculeerd. Dat stelt de NVVE. 

De NVVE wordt de afgelopen dagen veelvuldig benaderd door haar leden die om een toelichting vragen. Het is de vereniging echter nog altijd niet duidelijk over welk middel het gaat en hoe het kan worden verkregen. Ook over de betrouwbaarheid en veiligheid is niets bekend. Daarom kan de NVVE haar leden er op dit moment niets over vertellen, laat staan begeleiden.

Het middel wordt deze maand onderzocht door Coöperatie Laatste Wil. Deze komt weliswaar oorspronkelijk voort uit de NVVE, maar is een zelfstandige organisatie. De NVVE vervult in het onderzoek geen enkele rol. Het euthanasiemiddel is in opspraak geraakt, omdat experts waarschuwen voor de ernstige bijwerkingen die het kan veroorzaken voordat de patiënt daadwerkelijk overlijdt. Het zou daarmee zeker geen pijnloze dood zijn voor mensen die uit het leven wensen te stappen. 

De NVVE hoopt dat het middel van de CLW het antwoord is op de wens van heel veel mensen om zelf over hun levenseinde te beslissen en waardig te kunnen sterven. Ook uit de reacties van NVVE-leden in de afgelopen week blijkt dat zij over een middel willen kunnen beschikken als zij daaraan toe zijn zonder de illegaliteit in te hoeven en zonder afhankelijk te zijn van artsen of andere hulpverleners. Voorwaarde voor de NVVE is dat er geen twijfels mogen zijn over de werking, dat het tot een waardig levenseinde leidt en dat gewaarborgd is dat het niet in verkeerde handen kan vallen.

Door: Redactie Nationale Zorggids