Normal_normal_normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Van donderdag 21 september tot en met 1 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Onder het motto ‘Kom erbij!’ laten maatschappelijke organisaties, sociaal werk, zorginstellingen, maar ook vrijwilligers en actieve burgers in het hele land zien wat zij doen tegen eenzaamheid. En dat in steeds meer sectoren zoals de zorg, kunst en sport. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Dat meldt Coalitie Erbij. 

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseren maatschappelijke organisaties, sociaal werk, zorginstellingen, vrijwilligers en actieve burgers honderden lokale activiteiten waar mensen met een klein sociaal netwerk nieuwe contacten op kunnen doen en bestaande contacten kunnen versterken. Scholieren bezoeken verzorgingshuizen, ouderen doen aan walking football of een gouden dans, buurtcentra dekken een lunchtafel voor omwonenden. Daarnaast vinden conferenties plaats waar beleidsmakers en professionals uit sectoren als welzijn, zorg en wonen kennis uitwisselen en samenwerking vormgeven.

Het Nationaal Eenzaamheid Congres 2017 op 21 september draait om ‘De kunst van verbinding’. De aanpak van eenzaamheid is niet alleen meer een thema van de welzijnssector. In toenemende mate is nu te zien dat het ook wordt opgepakt in andere sectoren: bijvoorbeeld in de zorg, wonen, kunst, natuur, sport en ict. Dat is belangrijk omdat hiermee de aandacht voor eenzaamheid wordt verbreed en er nieuwe aanknopingspunten komen voor een gerichte aanpak ervan.

 

In dit Nationaal Eenzaamheid Congres 2017 staan drie van die ‘andere’ benaderingen centraal. Drie experts doen hun licht schijnen op de relatie van hun werkterrein met het thema eenzaamheid: kunst, sport en ict. Daarna worden verrassende projecten gepresenteerd waar de verbinding met eenzaamheid in de praktijk wordt gerealiseerd.

Door: Redactie Nationale Zorggids