Normal_dementie__vrouw__afhankelijk__oud

Zorgbelang Fryslân, De Friesland Zorgverzekeraar en Alzheimer Nederland (afdeling Friesland) gaan onderzoeken wat het effect van dementie is op de naasten van de patiënt. Door familieleden van dementerende patiënten een vragenlijst te laten invullen, hopen de samenwerkende organisaties de zorg aan de oudere met dementie te kunnen verbeteren. De vragenlijst richt zich met name op de thuisbegeleiding die een patiënt krijgt. Dat meldt de Leeuwarder Courant. 

Patiëntenorganisatie Zorgbelang Fryslân zet de vragenlijst een maand lang online. Wie langskomt in één van de negen Alzheimer cafés in Friesland kan de lijst op papier invullen. Wie liever telefonisch wordt geïnterviewd, kan dit aangeven. Wereld Alzheimer Dag dat op 21 september aanstaande plaatsvindt is voor de organisaties de aanleiding om het onderzoek te starten.

Alzheimer Nederland telt 48 afdelingen die allemaal activiteiten organiseren rondom Wereld Alzheimer Dag. Zo zijn er autorally’s, theatervoorstellingen, wandeltochten, informatiemarkten en muziektheaterstukken. Dit jaar vindt tevens voor de zesde keer 2bike4alzheimer plaats. Een fietstocht dat geld inzamelt voor onderzoek naar dementie.

In ons land leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Het aantal mensen met dementie zal, vooral als gevolg van de vergrijzing, stijgen tot naar schatting meer dan 400.000 in 2050. Van de mensen met dementie woont 70 procent thuis. Meer dan 40 procent van de mensen met dementie is alleenstaand. Voor mensen met dementie staan naast de beroepskrachten en vrijwilligers naar schatting 300.000 mantelzorgers klaar. Gemiddeld leven mensen met dementie ruim zes jaar thuis en ruim anderhalf jaar in een instelling. 

Door: Redactie Nationale Zorggids