Normal_normal_geld_rekenmachine

Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag positieve koopkrachtcijfers voor 2018. Maar deze cijfers gelden zeker niet voor iedereen, zegt Ieder(in).  Zo gaan veel mensen met een Wajong-uitkering er volgend jaar 3 procent in koopkracht op achteruit. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van Ieder(in), zo meldt de koepelorganisatie van en voor mensen met een beperking. 

Verder verhullen de koopkrachtcijfers ook nog iets anders, zegt Ieder(in). Doordat er alleen naar 2018 wordt gekeken, blijft buiten beeld dat de zorgkosten voor mensen met een beperking en chronisch zieken in de afgelopen kabinetsperiode heel sterk zijn gestegen. Het Nibud berekende dat zij inmiddels meer dan 20 procent van hun netto inkomen aan zorg kwijt zijn, terwijl de doorsnee Nederlander aan zorg tussen de 4 en 6 procent kwijt is.

De stijging van de kosten voor mensen met een zware zorgvraag komt mede doordat veel zorgtaken naar de gemeenten zijn overgeheveld. Gemeenten vragen vaak hoge eigen bijdragen en andere betalingen voor zorg en voorzieningen. Voor een chronisch zieke met een modaal inkomen lopen de totale zorgkosten hierdoor op tot 6.100 euro per jaar.

Er zijn weinig gemeenten die speciaal beleid voeren om deze zorgkosten te verlagen. Meestal doen gemeenten alleen iets voor mensen met een inkomen onder het sociaal minimum. Amsterdam is een uitzondering. In deze gemeente is iemand met een modaal inkomen ruim 1500 euro minder aan zorgkosten kwijt dan in de meeste andere gemeenten.

De op het eerste oog gunstige cijfers over economische groei en gemiddelde landelijke koopkracht, verhullen de (financiële) problemen waar mensen met een beperking of chronische aandoening mee te maken hebben, aldus Ieder(in).  Het merendeel van de mensen met een beperking valt nu onder de gemeente voor zorg en ondersteuning. De grote problemen die velen van hen ondervinden bij het regelen van hun zorg, onderwijs, wonen en werk vragen om een adequaat antwoord op lokaal niveau, maar ook van het kabinet en de Tweede Kamer.

Door: Redactie Nationale Zorggids