Normal_dementie__vrouw__afhankelijk__oud

Het groots opgezette Deltaplan Dementie lijkt maar niet van de grond te komen. Twee van de drie oorspronkelijke pijlers van het plan zijn geschrapt, omdat deze niet haalbaar bleken. Bovendien blijkt er onvoldoende steun te zijn voor de uitvoering van het Deltaplan dat in 2013 is opgestart. Dat meldt de Volkskrant. 

De pijlers Dementieregister en digitaal zorgportaal haalden het niet. Beiden bleken niet haalbaar. Laatstgenoemde sneuvelde omdat dementerende ouderen en mantelzorgers liever een arts zien dan dat ze online informatie moeten zoeken. De registratie van nieuwe dementiepatiënten boekte geen vooruitgang wegens registratiemoeheid, zegt Philip Scheltens, directeur van Alzheimer VUmc en tevens initiatiefnemer van het Deltaplan Dementie.

Digitale successen blijken moeilijk te boeken en daarom gaat het Deltaplan voor een dementievriendelijke samenleving in de offline wereld. Het wetenschappelijk onderzoek naar dementie loopt nog. Dit onderzoek is voor 65 miljoen euro door de overheid gefinancierd. Twee derde hiervan wordt gebruikt voor het ontcijferen van dementie en het overig geld dient voor onderzoek naar behandeling, preventie en doelmatige zorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids