Normal_oudere_bejaarde_thee_kopje_drinken

Zorginstelling Cordaan in Amsterdam gaat via het project VerzorgingsThuis ouderen monitoren die nog thuis wonen. Hierdoor houdt de zorginstelling een vinger aan de pols en kan eerder worden opgemerkt wanneer er iets mis is, zoals een valpartij en wanneer iemand ‘s nachts aan de wandel gaat. De zorginstelling denkt hiermee tot wel 20.000 euro per cliënt te kunnen besparen. Dit meldt Zorgvisie.

Ellen Maat, directeur Strategie, Kwaliteit & Innovatie bij Cordaan, is het brein achter het project en ziet het vooral als vervanging van het verzorgingshuis. “Als je in een verzorgingshuis ten val kwam, duurde het nooit lang voordat er hulp kwam. Gebeurt dat thuis, dan kun je dagen blijven liggen zonder dat iemand het merkt”, aldus Maat. Het alarm om de nek waarmee ouderen om hulp kunnen roepen, wordt lang niet altijd gedragen op het moment dat iemand ten val komt of op een andere manier hulp nodig heeft.

Cordaan richt zicht daarom op een passief alarm. In de woning van de oudere worden sensoren geïnstalleerd die, na een testperiode, het normale gedrag van de oudere in kaart brengt. Blijft iemand bijvoorbeeld veel langer in de badkamer dan gebruikelijk, dan gaat er een waarschuwing uit. Dit zou kunnen betekenen dat iemand is gevallen en hulp nodig heeft. Zorgverleners en mantelzorgers kunnen dan een kijkje nemen om te zien of alles goed gaat met de oudere. “Voorzichtig geschat besparen we in totaal 20.000 euro per cliënt”, rekent Maat voor.

Steeds meer ouderen komen ten val in hun woning. De Spoedeisende Hulp (SEH) wordt overspoeld met ouderen en ook overlijden steeds meer senioren door een val. Het tijdig opmerken van de problemen kan essentieel zijn om de juiste hulp te bieden. Het project van zorginstelling Cordaan kan daarbij een nuttige manier zijn om een oogje in het zeil te houden.

Door: Redactie Nationale Zorggids