Normal_koken__avondeten__gezond__groente

De Taskforce “Gezond eten met ouderen” is vrijdag 29 september van start gegaan met Janny van der Heijden als boegbeeld. Gezond eten is essentieel voor ouderen om fit te blijven en gezond oud te worden. De Taskforce wil hiervoor goede ideeën en initiatieven verzamelen en er meer bekendheid aan geven. De Taskforce zal kleine en grote partijen als zorgaanbieders, supermarkten en groente- en fruitproducenten uitdagen om mee te werken. Dat meldt Rijksoverheid. 

“Aandacht voor eten, samen eten en samen koken is niet alleen veel gezonder, maar is ook veel gezelliger. Dat alles heeft een positieve invloed op het welzijn van ouderen,” aldus demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Samen met de demissionair staatssecretaris van Economische Zaken kondigde hij de komst van de Taskforce in maart al aan.

Er zijn al veel verschillende partijen bezig met het verbeteren van maaltijden en een gezonder aanbod voor ouderen. Het Voedingscentrum heeft al een kookboek voor senioren en er komen steeds meer sociale restaurants speciaal gericht op ouderen om hen uit hun isolement te halen en die een gezonde leefstijl promoten. Steeds vaker wordt op woongroepen van verpleeghuizen al samen gekookt. En er zijn zorgaanbieders die speciale afspraken maken met lokale groentenleveranciers.

Voor mensen thuis kunnen partijen als supermarkten, zorginstellingen en  bedrijven uit de Agro Food sector veel betekenen om gezond en lekker eten voor ouderen makkelijker te maken. Ook kunnen voedselproducenten nog meer werk maken van minder zout, suiker en vet in het eten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids