Normal_oma_ouderen_berjaarden

Ouderen die opeens veel minder goed ruiken, zouden mogelijk meer risico lopen om dementie te ontwikkelen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 2.906 volwassenen tussen de 57 en 85 jaar. Van de senioren die tijdens de test geen geuren herkenden, had na vijf jaar 95 procent dementie. Dit meldt NU.nl.

De deelnemers moesten vijf geuren herkennen tijdens de test. Het ging om pepermunt, vis, sinaasappel, rozen en leer. Voor iedere geur waren er meerdere antwoordopties. Het merendeel van de deelnemers, 78 procent, kon ten minste vier geuren herkennen. Slechts 1 procent van de ondervraagden herkende geen enkele geur.

Na vijf jaar werd gekeken hoeveel deelnemers dementiepatiënt zijn geworden. Van de groep die één of twee goede antwoorden had gegeven tijdens de test, had 80 procent na vijf jaar dementie. De groep die niet genoeg geuren herkende heeft twee maal zo veel kans op het ontwikkelen van de ziekte die het geheugen aantast. Toch is de test niet voldoende om als indicator gezien te worden, stellen de onderzoekers. Daarvoor moet eerst meer onderzoek worden uitgevoerd.

Door: Redactie Nationale Zorggids