Normal_campagnebeeldstopdementie

Dementie is een ernstige hersenaandoening, volksziekte nummer één in Nederland en een van de belangrijkste doodsoorzaken. Het budget voor dementie-onderzoek steekt echter schril af bij dat voor andere ziekten. Onder de titel ‘Stop dementie’ vraagt Alzheimer Nederland aandacht voor de urgentie van onderzoek naar preventie en genezing van dementie. Doel van de campagne is werven van donateurs. Dit meldt Alzheimer Nederland.

Vandaag verschijnt een ingezonden brief in Trouw, Volkskrant en Algemeen Dagblad, ondertekend door Alzheimer Nederland en de vier wetenschappelijke Alzheimer Centra. Op 21 oktober presenteren Irene Moors en Jeroen van der Boom, samen met Kees Tol een tv-programma bij SBS6 ‘Onvergetelijke Herinneringen’. 
 
In het programma vertellen verschillende mensen die leven met dementie, wat dit met ze doet. “Wie kan de impact van dementie beter uitleggen, dan de mensen die leven met deze ziekte zelf?”, aldus Marco Blom, directeur Alzheimer Nederland. “Dementie is meer dan ‘vergeetachtig’ zijn. Het is een ingrijpende aandoening waarbij de hersenfuncties langzaam maar zeker verdwijnen.”
 
Dementie overkomt niet alleen ouderen maar ook een groep die jonger is dan 65 jaar. Naast alzheimer zijn er nog veel meer verschillende vormen, met verschillende symptomen, zoals FTD en Lewy Body dementie. Gemiddeld leeft iemand circa 8 tot 10 jaar met dementie.
 
Hersenen zijn wellicht het meest complexe menselijke orgaan en moeilijk te onderzoeken. Zo kunnen we dankzij wetenschappelijk onderzoek sinds enkele jaren bij levende mensen dementie met zekerheid vaststellen. Vroeger kon dat pas na overlijden. De technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren helpen daarbij.
 
In Nederland werken momenteel meer dan 500 onderzoekers aan dementie. Zij hebben de afgelopen twintig jaar veel vooruitgang geboekt. Zo is er inmiddels meer inzicht in risicofactoren, is een nauwkeuriger en snellere diagnose mogelijk en weten we welke zorg effectief is. Om een toekomst zonder dementie dichterbij te brengen moeten we nu doorpakken en dat betekent: investeren in onderzoek.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids