Logo_het_verpleeghuis_is_het_einde

Freya Angenent en Lauke Bisschops, specialisten ouderengeneeskunde in opleiding, willen laten zien wat er in het verpleeghuis allemaal goed gaat en laten bewoners aan het woord. Bewoners geven de kwaliteit van hun leven in het verpleeghuis gemiddeld een 7.6. Dat cijfer is vergelijkbaar met de waardering die de algehele Nederlandse bevolking zichzelf geeft. Verbazingwekkend? ‘Nee’ zeggen de bewoners zelf. In Het verpleeghuis is het einde! wordt mét de bewoners gepraat in plaats van over hen. Dit boek geeft met haar 40 portretten een frisse kijk op het verpleeghuis en haar bewoners. Dat meldt ‘Het Verpleeghuis is het einde!’. 

Naast de vele positieve verhalen gingen de samenstellers ook in op verbeterpunten die de bewoners aandragen. Persoonlijke aandacht van de mensen die voor hen zorgen, en vaak het gebrek aan tijd hiervoor, blijkt belangrijk. De bewoners pleiten voor meer tijd en voor meer knuffels.

Ook de artsen benadrukken dat zij meer ruimte zouden willen om aandacht aan de bewoners te kunnen geven. Zij denken hierbij aan de gewenste knuffel maar vanuit hun professie ook aan de medische zorg die deze mensen nodig hebben. Meer hoger geschoold personeel is noodzakelijk omdat de zorgvraag van mensen die in het verpleeghuis wonen, ingewikkeld is.

Hugo Borst en Carin Gaemers schrijven het voorwoord voor dit boek. Omdat het doel van beide partijen dezelfde is: ons sterk maken voor de zorg van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. ‘Het verpleeghuis is het einde!’ is voor iedereen die met het verpleeghuis te maken heeft of nieuwsgierig is naar wie er wonen en werken.

Vorige week, tijdens de Week van het Respect, is het boek gelanceerd. ‘Het verpleeghuis is het einde!’ is via de website van auteurs te bestellen, maar is ook te winnen via onze Facebookpagina! Meedoen? Klik dan hier en beantwoord de vraag die bij onze actie hoort. Op vrijdag 20 oktober maken we de drie winnaars bekend. 

Door: Redactie Nationale Zorggids