Normal_bejaarde_oudere_wandelen_rollator

Zwaardere lichaamsbeweging onder vrouwelijke senioren zou de kans op vroegtijdig overlijden kunnen verminderen. Dat stellen onderzoekers die de bewegingen en intensiteit van 16.700 oudere dames bijhield. Voldoende beweging is goed voor alle leeftijden en geslachten, maar zwaardere lichaamsbeweging zou met name goed zijn voor vrouwen. Dit meldt NU.nl.

De deelnemers die aan zwaardere lichaamsbeweging zoals stevig wandelen deden, hadden gemiddeld 60 tot 70 procent minder kans op vroegtijdig overlijden vergeleken met de minst actieve vrouwen die deelnamen aan het onderzoek. Onder lichte beweging vallen onder andere lichte huishoudelijke taken en winkelen.

De vrouwen die deelnamen aan het onderzoek waren gemiddeld 72 jaar oud en droegen gedurende zeven dagen een tracker bij zich die hun bewegingen en de intensiteit daarvan registreerden. Na twee jaar werd gekeken naar het aantal overleden deelnemers. Dit waren en 207 van de 16.700.

Voor Nederlanders van alle leeftijden wordt aangeraden om regelmatig te bewegen als onderdeel van een gezonde levensstijl. Dat is voor ouderen niet altijd haalbaar. Daarom is in dit onderzoek gekeken naar de intensiteit van de bewegingen van ouderen en het effect op de levensduur van de deelnemers.

Door: Redactie Nationale Zorggids