Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Een voormalige regiomanager van een thuiszorginstelling en een toenmalig directeur hebben een taakstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich horen eisen. De mannen worden door het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk gehouden voor de dood van een 81-jarige vrouw uit Haarlem. Zij raakte bekneld in haar woning, schakelde de alarmering in maar werd pas twee dagen later gevonden. Zij overleed uiteindelijk in het ziekenhuis. Dit meldt Skipr.

De vrouw raakte in 2012 met haar voet beklemd onder de bank en schakelde alarmering in. Pas twee dagen later werd de vrouw in kritieke omstandigheden gevonden in haar woning. Haar familie schakelde de politie in, omdat zij geen contact met de dame konden krijgen. Zij werd niet alleen zwaar onderkoeld en met een afstervende voet aangetroffen, er was ook sprake van extreem hoge bloedsuikerwaarden. De 81-jarige vrouw was suikerpatiënte en het uitblijven van hulp resulteerde in zeer gevaarlijke waarden in haar bloed. Ze overleed twee dagen na haar vondst alsnog in het ziekenhuis.

De regiomanager is eerstverantwoordelijke in een serie van medische missers. Hij heeft volgens de officier van justitie “meerdere cruciale fouten gemaakt” die ertoe leidden dat de vrouw pas na twee dagen werd gevonden. De toenmalig directeur wordt slechte bedrijfsvoering en het daardoor ontstane gebrek aan adequate zorgverlening verweten. Hij is eindverantwoordelijke voor de thuiszorginstelling en hoorde net als de regiomanager 120 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen.

De dienstdoende verpleegkundige kreeg destijds alleen een officiële waarschuwing. Tegen haar was een klacht ingediend bij het Regionaal Tuchtcollege door de toenmalige Inspectie voor Gezondheidszorg (nu Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting). Het Openbaar Ministerie besloot haar niet te vervolgen omdat zij “lering heeft getrokken” uit het fatale drama.

Door: Redactie Nationale Zorggids