Normal_oudere_computer_zaken_overleg_uitleg

Een kleine minderheid van de 50-plussers denkt een zeer hoge leeftijd te bereiken. 11 procent van een ondervraagde groep uit deze leeftijdsgroep verwacht de respectabele leeftijd van 100 jaar te halen en bijna 4 procent verwacht 90 te worden. Dat en meer blijkt uit de tweede Startpagina Zorgverzekering Monitor in opdracht van Startpagina.nl. Respondenten maken zich geen zorgen om hun gezondheid en kiezen daarom voor lage premies met een hoog eigen risico. Dat meldt Startpagina.nl. 

Hoofdmoot om voor een verzekeraar te kiezen is een lagere maandpremie. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat de financiële prikkel de belangrijkste reden is om voor een andere zorgverzekeraar te kiezen. In vergelijking tot onderzoek vorig jaar was dit voor slechts 20 procent van de respondenten de belangrijkste motivatie. Het belang van betere polisvoorwaarden is dit jaar minder geworden.

De financiële prikkel werkt ook door in het vrijwillig eigen risico. Om de maandpremie laag te houden kiest 38 procent van de 50-plussers voor een vrijwillig eigen risico. Een kleine groep van de ondervraagden vermijdt hierdoor overigens wel een bezoek aan de huisarts. Zij willen mogelijk hoge kosten vermijden en rekenen erop dat de kwaal vanzelf overgaat.

Hoe hoger de leeftijd, hoe trouwer de consument is aan een zorgverzekeraar. Van de ondervraagde  50-plussers is 75 procent de afgelopen vijf jaar niet gewisseld van zorgverzekering. Zes van de tien ondervraagde ouderen is ook dit jaar niet van plan te switchen. Slechts  een kwart overweegt de overstap naar een andere aanbieder. De twijfel is het minst groot bij de deelgroep van 70-plussers.

Door: Redactie Nationale Zorggids