Normal_medicijnen_pillen

Apothekers trekken aan de bel vanwege het nieuwe contract van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Chronisch zieke verzekerden krijgen in de toekomst in één keer hun pillen voor het hele jaar mee, in plaats van een voorraad voor drie maanden. De zorgverzekeraars zegt dat zijn verzekerden zo goedkoper uit zijn en daarbij minder tijd kwijt zijn aan tripjes naar de apotheek. De apothekers zijn het hier echter niet mee eens en noemen de wijziging gevaarlijk. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Het is belangrijk dat apothekers om de zoveel maanden vragen hoe het gaat. “Of ze bijwerkingen hebben, hoe trouw ze hun medicatie innemen, en bij ouderen: of ze alles nog begrijpen”, zegt een apotheker. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) snapt de zorgen van deze apotheker.

De vrees is dat met name ouderen met chronische aandoeningen last zullen krijgen van het lagere aantal controlemomenten. Maar ook jonge patiënten kunnen hierdoor overlast ervaren. Zo kan het zijn dat een vrouw meer vitamine D inneemt en kort daarna zwanger wordt. Een verhoogde dosis kan gevaarlijk zijn voor haar ongeboren kind, maar zij weet dat niet als de apotheker (of arts) niet op de hoogte is van de zwangerschap.

Zilveren Kruis noemt de bezwaren ongegrond, omdat het om een specifieke groep patiënten gaat die al jaren dezelfde medicijnen slikken en een ongewijzigde dosis halen bij hun apotheek. Woordvoerder Christine Rompa speekt van een flinke kostenbesparing als patiënten nog maar één keer per jaar naar de apotheek hoeven. “Natuurlijk zal een patiënt die nieuwe of heel dure medicatie krijgt vaker dan één keer per jaar gecontroleerd moeten worden, evenals patiënten die niet stabiel zijn. De huisarts kan dat het beste inschatten”, aldus Rompa. Het is dan ook de huisarts die vanaf 1 januari 2018 zegt hoeveel medicijnen zijn patiënt mee naar huis krijgt.

Door: Redactie Nationale Zorggids