Normal_hugo_de_jonge

Het toezicht op zorgorganisatie Thebe hoeft niet aangescherpt te worden. Dit zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een reactie op vragen van SP-Kamerlid Lillian Marijnissen. Zij wilde van de minister weten wat de gevolgen zijn nu vakbond FNV een zwartboek heeft uitgebracht over de misstanden in de verpleeghuizen van Thebe. Deze zijn volgens de vakbond ontstaan door chronisch onderbezetting en de inzet van flex- en uitzendkrachten. Dat meldt Skipr. 

Volgens De Jonge is de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de hoogte van de situatie en is Thebe in 2016 en 2017 al goed in de gaten gehouden. De inspectie heeft bovendien uit recente bezoeken vastgesteld dat de kwaliteit van zorg goed is. “De inspectie neemt de geanonimiseerde signalen uit het Zwartboek en Witboek serieus. Zij neemt deze mee in haar toezicht bij Thebe en laat zich blijvend informeren over ontwikkelingen rondom deze situatie”, schrijft de minister.

Hij ziet dat er twee groepen zijn binnen Thebe: een groep medewerkers die zich zorgen maakt en een groep die zich positief uitlaat over de werksituatie bij de ouderenzorginstelling. Vakbond FNV heeft de afgelopen paar maanden al in nauw contact gestaan met Thebe en heeft meerder gesprekken gehad over de werkdruk die FNV-leden ervaren en de onderbezetting. Bij deze gesprekken zijn ook de Centrale Cliëntenraad en de Ondernemingsraad betrokken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids