Normal_rss_entry-116674

De partijen van de coalitie willen 30 miljoen euro vrijmaken voor de omscholing van oudere werklozen. Zo'n 12.500 werkzoekenden moeten met dit geld een scholingstraject kunnen volgen voor een baan in een sector met meer vacatures. D66, VVD, CDA en ChristenUnie bevestigen dit na berichtgeving door het AD.

D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg zegt dat te veel oudere werklozen aan de kant staan terwijl ze graag willen werken. ,,Dat doet onrecht aan hun grote kwaliteit, ervaring en daarmee waarde op de werkvloer''.

Dennis Wiersma van de VVD stelt dat "ondernemers zitten te springen om nieuw personeel. En tegelijkertijd zoeken nog veel mensen een baan, zeker ouderen''. Volgens hem kunnen ondernemers de oudere werklozen na hun omscholing meteen inzetten.

De partijen brengen het plan in bij het debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het voorstel wordt geconstateerd dat de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, maar tegelijkertijd de langdurige werkloosheid nog niet sterk afneemt.

Maandag maakte ouderenorganisatie ANBO bekend verder te gaan met oud-profvoetballer John de Wolf als boegbeeld van vijftigplussers. De ANBO neemt het dienstverband van De Wolf over van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarvoor hij ambassadeur is van werkzoekende vijftigplussers. "John heeft niet alleen een bijdrage geleverd aan het imago van deze groep 'ouderen’. Hij heeft er ook voor gezorgd dat mensen zich zekerder voelen en beseffen dat ze meetellen'', zegt ANBO-directeur Liane den Haan. De werkloosheid onder ouderen is volgens haar nog veel te hoog.

Door: ANP