Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Er moet ruimte voor maatwerk zijn in de bekostiging van de zorg voor chronische patiënten thuis. Het gaat om zorg waarin de specialist ouderengeneeskunde of de arts voor verstandelijk gehandicapten nauw samenwerkt met de huisarts of de wijkverpleegkundige. Deze zorg moet in de toekomst op een multidisciplinaire en integrale manier bekostigd worden, adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in het Advies aanvullende geneeskundige zorg voor specifieke doelgroepen in de eerste lijn. Dat meldt NZa. 

Het gaat om een bijzondere groep van 35.000 patiënten, die chronische zorg thuis krijgen, zoals ouderen met complexe chronische aandoeningen, mensen met progressieve chronische aandoeningen of niet-aangeboren hersenletsel. Voor 2015 kregen zij zorg op basis van de AWBZ. In het advies beschrijft de NZa hoe zij vanaf 2019 onder de Zorgverzekeringswet bekostigd kunnen worden.

Deze patiënten krijgen de zorg nu vergoed via een tijdelijke subsidie onder de Wet Langdurige zorg. Voor de korte termijn stelt de NZa voor om deze zorg via tien prestaties te bekostigen, die aansluiten bij de huidige tarieven en prestaties. Het is aan de minister van Volksgezondheid om een besluit te nemen over ons advies. 

Door: Redactie Nationale Zorggids