Normal_mishandeling_vuist

Een 76-jarige man uit de omgeving van Oosterhout heeft aangifte gedaan tegen de zorgaanbieder die hem bedreigde en mishandelde. De verdachte, de directrice van zorgaanbieder Laverna, zou boos zijn geworden toen de man weigerde een contract te tekenen en greep hem hardhandig vast. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) doet onderzoek naar het bedrijf. Dit meldt BN DeStem.

Wanneer de oudere man hulp inschakelt voor zijn terminaal zieke vrouw, denkt hij heel even dat de zorgverlener niet beter haar werk had kunnen doen. “Ik dacht ‘nu hebben we een lot uit de loterij’, zo goed beviel het.” Toch blijkt deze tevredenheid van korte duur. De vrouw vraagt de 76-jarige man een contract te tekenen. Dit weigert hij, omdat er geen datum in stond van de datum waarop zorg was verleend. “Toen begon ze in de hal van de flat te tieren en te schelden.”

De politie wordt zelfs ingeschakeld door de man, die zich geïntimideerd voelt door de vrouw. “Toen ze dat zag, vloog ze me aan”, zegt de geschrokken man tegen BN DeStem terwijl hij de blauwe plek op zijn pols en snee in zijn arm laat zien. De verdachte vluchtte het huis van het oudere echtpaar uit toen er daadwerkelijk een verbinding met de politie tot stand kwam. De vrouw zou voor vertrek nog “smeerlap, ik maak je kapot”, naar de man hebben geschreeuw.

Zorgaanbieder Laverna verleent via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) via de gemeente vaker zorg. Wethouder Marian Witte doet voorlopig geen zaken met het bedrijf, tot dat duidelijk is geworden wat er heeft plaatsgevonden. “Veiligheid stat voor ons voorop. Ik vind dit dus een zeer ernstig signaal.”

De directrice van Laverna heeft alleen gezegd dat er sprake is van een opgeblazen situatie, maar wil verder niets zeggen. Vooralsnog zijn er geen andere situaties gemeld waarbij sprake is van vergelijkbaar geweld door een medewerker van de zorgaanbieder.

Update: de zaak tegen de zorgverlener is geseponeerd op grond van gebrek aan bewijs

Door: Redactie Nationale Zorggids