Normal_ouderen_relatie_blij2434

Volgens onderzoekers van de universiteit van Oxford helpt het hebben van regelmatige seks de kans op dementie verkleinen. Seks schijnt onze hersenen meer te stimuleren dan bijvoorbeeld een sudoku of kruiswoordpuzzel. Dat meldt HLN.be. 

Wetenschappers bevroegen 73 vijftigplussers over hun seksleven. Ze moesten aangeven hoe vaak ze het afgelopen jaar seks hadden gehad, en kregen een geheugentest en andere testen voorgelegd. Van de deelnemers hadden tien geen seks gehad in het afgelopen jaar, 26 vijftigplussers deden het maandelijks en 37 hadden wekelijks seks. Wie wekelijks seks had, deed het beter op de tests dan diegenen die maandelijks of geen seks hadden.

Het vermoeden is dat de dopamine en oxytocine die vrijkomen tijdens de seks een soort van hersentraining vormen. Maar om dat zeker te weten, moeten de wetenschappers meer onderzoek doen. “Men gaat er maar al te graag vanuit dat oudere mensen geen seks meer hebben, omdat die gedachte niet aantrekkelijk is. Maar het is belangrijk dat we het taboe doorbreken en kijken naar wat voor een impact seks op latere leeftijd kam hebben. Op de hersenen, maar ook op de fysieke gezondheid”, zegt onderzoeker Hayley Wright. 

Door: Redactie Nationale Zorggids