Normal_ouderen_ouderenzorg

Ziekenhuizen in Nederland zetten zich steeds vaker in voor nazorg aan kwetsbare ouderen. Meer dan veertig ziekenhuizen, waaronder het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG), bieden kwetsbare ouderen na hun ziekenhuisopname thuiszorg om zo de overlevingskans te vergroten. Dat meldt NOS.

De thuiszorg wordt geboden door een wijkverpleegkundige die tijdens de ziekenhuisopname al contact maakt met zijn of haar patiënt. Bij thuiskomst zal de verpleegkundige ervoor zorgen dat het dagelijks leven zo min mogelijk drempels bevat. Zo ondersteunt deze bij de inname van medicijnen en wordt er een plan gemaakt voor de oudere om te herstellen.

Vorig jaar onderzocht het UMCG het effect van nazorg op een oudere die net uit het ziekenhuis komt. Niet alleen neemt het risico op overlijden af, maar ook dalen de kosten. Inmiddels doen 45 ziekenhuizen aan nazorg. “Het klinkt simpel: wijkzorg en ziekenhuis die samenwerken om kwetsbare mensen te begeleiden als ze net uit het ziekenhuis komen. Maar in de praktijk was dit ingewikkeld. Het geld moest uit allerlei potjes komen en dan begint in de zorg vaak de discussie”, legt hoofdonderzoeker Sophia de Rooij van het UMCG uit.

Zorgverzekeraars zagen wel heil in het project en hebben besloten om mee te doen. Vijf van hen vergoeden de zorg waardoor ouderen een grotere overlevingskans hebben. Bovendien liggen ze ook minder lang in het ziekenhuis. Eén hele dag om precies te zijn. En één opnamedag is stukken duurder dan thuiszorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids