Normal_ouderenzorg__zorgcentrum__ouderen

Het Friese ziekenhuis Tjongerschans krijgt in samenwerking met Zorggroep Alliade een expertisecentrum voor ouderenzorg. Het is de eerste locatie in de provincie waar zorg voor ouderen gecombineerd wordt met het ziekenhuis. De nieuwbouw vindt plaats op het terrein van Tjongerschans in Heerenveen. Het biedt plek aan 65 bedden, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden door ouderen die na een heupoperatie moeten revalideren. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Het expertisecentrum wordt opgericht door een samenwerking tussen Tjongerschans en Alliade. Met de bouw is een investering van 11 miljoen euro gemoeid. In het centrum is ruimte voor 65 bedden voor ouderen. Daarvan zijn 45 bedden voor de revalidatie van ouderen en eerstelijnszorg voor ouderen voor Meriant, een onderdeel van Alliade. De overige bedden zijn voor patiënten van Tjongerschans.

Ouderen die nu herstellen van een operatie, worden ondergebracht in verpleeghuizen LindeStede in Wolvega en Anna Schotanus in Heerenveen. Dit houdt echter in dat de patiënten op en neer moeten rijden tussen het verpleeghuis en het ziekenhuis. Dat is straks verleden tijd. Zij kunnen in het expertisecentrum terecht voor een kortdurend verblijf, variërend van drie weken tot zes maanden.

De samenwerking tussen het ziekenhuis en Alliade moet ook andere zorgverleners stimuleren om betrokken te raken bij het centrum voor ouderenzorg. Fysiotherapeuten en logopedisten hanteren nu nog een eigen behandelplan, maar de wens is dat dit straks gebundeld kan worden. Ook huisartsen en professionals in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) kunnen gebruik maken van de gebundelde kennis. Het gebouw moet in december worden opgeleverd en zal begin 2019 in gebruik genomen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids