Normal_ouderen_bejaarden_cursus_computer

Senioren zijn actief op internet, maar zijn ze ook bekend met de digitale toepassingen in de zorg? Wat vinden ze ervan? Uit het grote KBO-PCOB- onderzoek onder 1700 senioren blijkt dat zij het internet vooral gebruiken voor sociale contacten en informatie. Voor e-health lijkt ‘onbekend maakt onbemind’ op te gaan onder senioren. Dat meldt KBO-PCOB. 

Een ruime meerderheid van de senioren is dagelijks actief op internet, maar wat vinden zij van e-health? E-health toepassingen, oftewel de digitale toepassingen in de zorg, zijn sterk in ontwikkeling. Gaan senioren mee in deze ontwikkelingen? Uit het onderzoek blijkt dat zeven van de tien senioren niet weten wat e-health betekent. Ook is het animo onder senioren voor bijvoorbeeld een e-consult, waarbij er via internet contact is met een zorgverlener, is met 32 procent laag.

Een groot struikelblok voor de invoering van e-health onder senioren is het beeldbellen. Dit is een cruciaal aspect in het slagen van deze toepassingen, alleen gebruiken slechts drie op de tien senioren beeldbellen. “Digitale toepassingen in de zorg bieden veel voordelen voor senioren”, stelt Manon Vanderkaa, KBO-PCOB-directeur. ”Zo is beeldbellen met een huisarts in een aantal gevallen een prima alternatief voor een consult in de praktijk, en je bent niet afhankelijk van vervoer of het weer. Het aanbod vanuit de zorgkant laat echter nog te wensen over. Het stimuleren van zowel senioren als ook de zorgverleners is dus nodig om e-health tot een écht succes te maken.”

Hoewel ‘onbekend maakt onbemind’ lijkt op te gaan voor e-health, is men over het algemeen niet negatief. Zo geeft bijvoorbeeld slechts twee op de tien senioren aan nooit van een e-consult gebruik te willen maken. E-monitoring wordt positiever ontvangen. Senioren zijn ook enthousiast over het gebruik van een e-patiëntendatabase, waarbij de patiënt direct toegang krijgt tot zijn eigen medische gegevens. Maar liefst tweederde zou daar gebruik van willen maken. Computervaardigheid speelt ook een rol. Hoe vaardiger iemand is met de computer en internet, hoe positiever de houding ten opzichte van e-health.

KBO-PCOB start voor de tweede keer een TeaHealthTour, waarin onder het genot van een hapje en drankje, senioren kennis kunnen maken met e-health toepassingen. Dit jaar wordt samengewerkt met de Zorginnovatiewinkel, een initiatief waarin zorgvernieuwing, innovatie en e-health centraal staan. Op 24 januari 2018 is de aftrap van de TeaHealthTour in de zorginnovatiewinkel aan de Lijnbaan 32 in Rotterdam.

Door: Redactie Nationale Zorggids