Normal_rss_entry-122474

Een meerderheid van de Nederlanders (54 procent) vindt dat Albert Heringa, de man die zijn 99-jarige moeder tien jaar geleden hielp bij zelfdoding, vrijspraak had moeten krijgen. Dat komt naar voren uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Vooral de achterban van oppositiepartijen PVV (81 procent), Partij voor de Dieren (76 procent), Forum voor Democratie (67 procent) en SP (61 procent) is die mening toegedaan.

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Heringa afgelopen woensdag tot zes maanden voorwaardelijke celstraf. Er was drie maanden voorwaardelijk geëist. Eerder verklaarde de rechtbank hem wel schuldig, maar legde geen straf op.

Die eerdere uitspraak - wel schuldig maar geen veroordeling - zou in de ogen van 30 procent de juiste uitkomst zijn geweest. Bij elkaar 11 procent vindt de opgelegde straf goed (9 procent) of meent dat die nog wel zwaarder had mogen zijn (2 procent).

Ook de dochters van Heringa hebben zo hun twijfels over de uitspraak en zetten zelfs vraagtekens bij de onpartijdigheid van de rechters.Volgens Minne en Aafke Heringa toont de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch "weinig respect voor de collega-rechters bij de rechtbank in Zutphen en het gerechtshof in Arnhem, door zo 180 graden anders te beslissen, en geeft het ons als burgers weinig vertrouwen in de rechtspraak in Nederland."

Door: ANP