Normal_oudere_dementie

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vraagt zich af hoe actueel de cijfers van ActiZ zijn over het aantal ouderen dat onnodig op spoedeisende hulp (SEH) belandt. Volgens hem zijn de cijfers namelijk gebaseerd op de situatie in 2015 en 2016, dus de veranderingen die in 2017 zijn doorgevoerd zijn niet meegenomen in de analyse van de brancheorganisatie. Dat meldt NU.nl en Zorgvisie. 

Ook vindt hij dat ActiZ enkele aannames heeft gedaan die niet op de waarheid zijn gebaseerd. Ja, de spoedeinde hulpafdelingen worden drukker, maar zorg op de juiste plek kan dat tegengaan, zegt De Jonge. 

Volgens de brancheorganisatie belanden jaarlijks zo'n 300.000 ouderen onnodig in een ziekenhuisbed. Het zou gaan om ouderen die neerslachtig of eenzaam zijn, waarvan de huisarts vindt dat alleen thuis blijven even niet meer verantwoord is.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft inmiddels laten weten te willen bijdragen aan het terugdringen van het aantal ouderen die onnodig op de spoedeisende hulp belanden en ouderenorganisatie ANBO ziet hierin een belangrijke rol voor gemeenten. "Mensen die ouder worden verliezen geleidelijk hun mobiliteit en hun sociale netwerk. Gemeenten kunnen met dagbesteding en ontmoetingsplekken het beroep op zorg verminderen", zegt ANBO-directeur Liane den Haan tegen Zorgvisie. Eenzame ouderen kunnen bovendien terecht bij de ouderenorganisatie zelf. ANBO brengt ouderen met elkaar in contact. 

Door: Redactie Nationale Zorggids