Normal_alcohol_wijn

Problematisch alcoholgebruik onder senioren is een veel voorkomend verschijnsel. Voor veel senioren is drinken een ingeburgerde, dagelijkse gewoonte. Vier op de tien senioren drinkt naar eigen zeggen te veel alcohol, zo blijkt uit onderzoek van KBO-PCOB. Om de bewustwording rond de gevolgen van alcohol te vergroten, roept de grootste seniorenorganisatie van Nederland op om vanaf woensdag 14 februari 40 dagen geen druppel te drinken. Dat meldt KBO-PCOB.

Senioren die mee willen doen met deze uitdaging kunnen bij KBO-PCOB een gratis zilverkleurig speldje aanvragen in de vorm van een druppel. Het dragen van dit zichtbare teken opent het gesprek en maakt het alcoholvrije initiatief herkenbaar voor de omgeving.

De ‘40 dagen geen druppel’ actie van KBO-PCOB krijgt de steun van het ministerie van volksgezondheid. Op maandag 12 februari ontving staatssecretaris Blokhuis het eerste spelde uit handen van Manon Vanderkaa, directeur van de ouderenorganisatie. De overhandiging vond plaats op het kantoor van KBO-PCOB. De actie wordt gesteund door bekende Nederlanders als Helle van der Wijst, Leo Fijen, priester Antoine Bodar, politicus Henk Krol en voormalig politiek verslaggeefster Wouke van Scherrenburg.

Op woensdag 14 februari (Aswoensdag) gaat de actie van start en deze eindig op zaterdag 31 maart 2018. Deze periode wordt ook wel de vastentijd of veertigdagentijd genoemd. De periode beslaat 46 dagen, omdat er zes zondagen in deze periode vallen. Zoals gebruikelijk wordt er in de vastentijd niet gevast op zondag, dan mag er wel een glaasje gedronken worden. Ouderen die mee willen doen kunnen zich aanmelden via www.40dagengeendruppel.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids