Normal_ouderenzorg_mantelzorg_echtpaar_bejaarden_ouderen

Deeltijdverpleeghuizen: verpleeghuizen waar ouderen een paar dagen per week verblijven, in plaats van permanent. Dit willen VVD’er Sophie Hermans en D66-Kamerlid Vera Bergkamp met een pilot uitproberen. De partijen denken dat ouderen die er nog niet helemaal klaar voor zijn, zo kunnen wennen aan verblijf in een verpleeghuis. Dat meldt Skipr. 

De overheid wil dat ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen, maar ouder worden gaat veelal gepaard met een toenemende behoefte aan zorg en ondersteuning. Toch vinden ouderen hun eigen plekje te fijn om helemaal los te laten en daarom willen de VVD en D66 bekijken of deels thuis en deels in een verpleeghuis wonen effectief is en de overgang naar een volledig verblijf in een verpleeghuis gemakkelijker maakt.

Mantelzorgverengiing Mezzo is enthousiast omdat het de taken van de mantelzorgers verlicht. Tegelijkertijd kunnen zij langer samen blijven wonen met hun partner die slechts deels in een verpleeghuis verblijft. Ook ouderenorganisatie ANBO ziet het plan zitten. “We denken dat er behoefte is aan structureel één of twee nachten niet thuis verblijven. Zo krijgt de mantelzorger wat lucht en komt de cliënt ook even in een andere omgeving. Deze vorm van zorg zal er uiteindelijk toe leiden dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven”, aldus ANBO-directeur Liane den Haan.

Door: Redactie Nationale Zorggids