Normal_ouderen_kou

De komende week wordt het Siberisch koud in Nederland. Voor ouderen brengt de extreme kou risico’s met zich mee. Denk aan onderkoeling en angst om nog de deur uit te gaan. Ouderenorganisatie Gouden Dagen doet een handreiking en komt met een vriesadvies voor ouderen. Dat meldt Stichting Gouden Dagen. 

Het eerste advies is gericht aan buren, vrienden en familieleden van ouderen. Bij langdurige kou is het verstandig om te denken aan die mensen die hulp nodig hebben en daar aan te bellen als er vermoeden van een hulpvraag is.

Ouderen kunnen zelf ook wat doen. Zij kunnen ervoor zorgen dat er voldoende eten en drinken in huis is en nadenken over iemand die  zou kunnen helpen met boodschappen als de oudere niet meer uit huis kan. Gouden Dagen adviseert ouderen om deze persoon alvast te bellen en iets af te spreken in geval van nood. Controleer of de verwarmingsketel een servicebeurt heeft gehad zodat de kans dat deze uitvalt tijdens de kou gering is, aldus het advies.

In lijn met de RIVM adviseert Gouden Dagen extra lagen kleding te dragen. Dus ga niet de kou in zonder muts, das, handschoenen en goede schoenen. Eenmaal buiten is het zaak om in beweging te te blijven of indien nodig beschutting te zoeken. Een warm drankje mag, maar beperk alcoholgebruik.

Stichting Gouden Dagen benadrukt dat het niet erg is om om hulp te vragen als hulp nodig is. “Bijna iedereen is daartoe bereid als u daarom vraagt”, zegt bestuurder Romme. ”Het klinkt misschien overdreven, maar voor een kwetsbaar persoon kunnen deze maatregelen veel ellende voorkomen.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids