Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Vrijwilligers van Buurtgenoten in Oisterwijk die ouderen willen helpen, worden daarbij belemmerd door de privacyregels. Coördinator Piet Gelden krijgt niet langer inzicht in de adressen van inwoners van Moergestel die 80 jaar of ouder zijn en nog zelfstandig wonen. Hierdoor vreest hij dat ouderen hulp mislopen of niet deelnemen aan activiteiten terwijl zij dat wel leuk vinden. Dit meldt Brabants Dagblad.

Voorheen ontving de vrijwilligersorganisatie de adressen van ouderen, zodat bij hen aangebeld kon worden om te vragen of zij hulp nodig hadden of dat zij wilden deelnemen aan activiteiten. Gemeenten mogen lokaal invulling geven aan de privacyregels, en Oisterwijk heeft besloten om de adresgegevens niet langer te delen met de vrijwilligers. Wel zou de gemeente de ouderen een brief hebben gestuurd waarin verteld werd dat zij contact op kunnen nemen met Buurtgenoten als zij hulp nodig hebben. Het zou dan kunnen gaan om het vervangen van batterijen in de rookmelder of andere klusjes.

“Er is een groep ouderen die uit aversie tegen instanties zelf geen actie onderneemt”, aldus coördinator Gelden. “Die moet je dus helpen, en daar zijn wij voor.” Hij heeft een half jaar geleden contact gezocht met de gemeente over de invulling van de privacyregels. Ook alle raadsleden hebben inmiddels een brief gekregen, omdat een reactie uitbleef. “Het kan toch niet zo zijn dat de jurist op het gemeentehuis over het welzijn van onze ouderen gaat?”

Door: Redactie Nationale Zorggids