Normal_handen_mantelzorg_palliatief

Het aantal meldingen van euthanasie is afgelopen jaar weer flink gestegen. In totaal kwamen 6.585 mensen te overlijden door euthanasie, waarvan het merendeel zeventigers en tachtigers. Volgens de regionale toetsingscommissie euthanasie gaat het om een stijging van 8 procent ten opzichte van 2016, waarvan in slechts 0,2 procent van de gevallen onzorgvuldig is gehandeld. Dat melden NOS en RTL Nieuws.

De regionale toetsingscommissie is niet verbaasd over de stijging, want deze is in lijn met de stijgingen van de afgelopen paar jaar. Waarschijnlijk zal de stijging ook de komende tijd doorzetten.euthan De meeste ingewilligde euthanasieverzoeken gingen naar ongeneeslijk zieke kankerpatiënten en patiënten met MS, Parkinson af ALS. Ook patiënten met hart- en vaatziekten en longziekten kregen euthanasie. Vorig jaar werd ook aan 83 mensen met psychiatrische problemen euthanasie verleend.

Volgens Jacob Kohnstamm, voorzitter van de regionale toetsingscommissie, is het logisch dat steeds meer psychiatrische patiënten om euthanasie vragen en euthanasie krijgen. “De stijging is een inhaalactie. Het gaat om patiënten die al decennialang allerlei therapieën hebben doorstaan en nu een jaar of 50, 60 zijn. De indringendheid waarmee zij om euthanasie vragen, wordt sterker en er wordt nu ook anders over gedacht”, aldus Kohnstamm. 

Door: Redactie Nationale Zorggids