Normal_ziekenhuis_oudere_familie_patient_bejaarde

Steeds meer bedrijven willen zich inzetten voor het verbeteren van de ouderenzorg en dat doen ze onder andere met het Pact voor de Ouderenzorg. Zo’n veertig instellingen, bedrijven, overheden en organisaties tekenen vandaag het pact en zetten zich daarmee onder andere in voor de verbetering van de verpleeghuiszorg en de aanpak van eenzaamheid onder ouderen. Dit meldt Telegraaf.

Het is voor het eerst dat zoveel partijen de handen ineen slaan. Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is dat ook hard nodig, want Nederland krijgt steeds meer ouderen. Op dit moment zijn er ongeveer 1,3 miljoenen Nederlanders ouder dan 75 jaar, de verwachting is dat dit in 2030 zal stijgen naar 2,1 miljoen. Om hen van de juiste zorg te blijven voorzien, moet nu al gewerkt worden aan het verbeteren van de ouderenzorg.

Bedrijven en lokale ondernemers kunnen daar volgens de minister een belangrijke rol in spelen. Zo kan een supermarkt het personeel trainen hoe om te gaan met een vergeetachtige klant. Of kan een telecombedrijf vrijwilligers inzetten om ouderen te bellen en een praatje te maken. Volgens De Jonge is het nu niet langer een kwestie van geld, maar moet er gekeken worden naar echte verbeteringen in de sector. “Hoe lukt het om te zorgen dat al die verpleeghuizen van zo’n kwaliteit zijn dat je er met een gerust hart zelf voor zou willen kiezen, of dat je die zou willen uitkiezen voor je eigen ouders?”

In krimpregio’s zijn de problemen in de ouderenzorg ernstiger dan in andere delen van het land. Dit komt doordat lokale voorzieningen zoals buurtsupers en buurtbussen steeds meer verdwijnen. Toch zijn het diezelfde regio’s waar de vergrijzing verder gevorderd is dan in andere regio’s.

Door: Redactie Nationale Zorggids