Normal_vr_virtual_reality

De aankondiging van een virtuele demonstratie van de zelfmoordcabine Sacro tijdens de uitvaartbeurs is niet bij iedereen goed gevallen. Op de uitvaartbeurs kunnen bezoekers kennis maken met de cabine en via virtual reality zien hoe het werkt. Stichting Zelfmoordpreventie 113 vindt de situatie “nogal ongewenst”. Dit meldt Telegraaf.

De Sacro is een machine die mensen kunnen gebruiken als zij uit het leven willen stappen. De machine is luchtdicht en maakt gebruik van vloeibare stikstof. De ontwerper van de zelfmoordcabine zegt dat de dood zonder pijn en binnen enkele minuten intreedt. Tijdens de beurs wordt dit idee gesimuleerd via virtual reality. “Door dit middel op een beurs aan het publiek te presenteren, normaliseer je het en verlaag je de drempel om een einde aan je leven te maken”, aldus Anke Wammes van Stichting Zelfmoordpreventie 113, die niet staat te springen om de demonstratie.

Geïnteresseerden krijgen een speciale virtual reality-bril op, zodat ze een beter beeld krijgen van hoe het apparaat werkt. Eerst wordt gekozen voor een uitzicht op zee of op de Franse Alpen. Wanneer ze de ‘zelfmoordknop’ indrukken, wordt het beeld langzaam zwart. Het moet nabootsen hoe het zal zijn om daadwerkelijk uit het leven te stappen middels de Sacro. “Het is niet onze bedoeling om het een enge ervaring te laten zijn”, aldus ontwerper Philip Nitschke. “Het moet wel stijlvol gebeuren.” De uitvaartbeurs vindt volgende week plaats in Amsterdam.

Door: Redactie Nationale Zorggids