Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Deze week is de website herstelzorg.frl online gegaan. Dit is een website waarop twaalf ouderenzorginstellingen hun beschikbaarheid voor tijdelijk herstel van patiënten kunnen aangeven. De website maakt het voor huisartsen, ziekenhuizen én onder meer verpleeghuizen makkelijker om oudere patiënten te verplaatsen van het ziekenhuis naar een zorginstelling. Dat meldt de Leeuwarder Courant. 

Enkele weken geleden trok het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) aan de bel. Ziekenhuizen in het noorden slibben dicht met ouderen die eigenlijk ontslagen kunnen worden, maar niet direct naar huis kunnen. Noordelijke verpleeghuizen hebben geen bedden meer beschikbaar en dus moeten de ouderen langer in het ziekenhuis blijven. Ruim drie weken geleden lagen ongeveer 30 tot 35 ouderen te wachten op een plek in een verpleeghuis.

Twaalf ouderenzorginstellingen hebben nu laten weten dat ze tussen de één en zestig bedden beschikbaar hebben voor de tijdelijke opvang van ouderen. Waar het eerder misging, was dat een huisarts bijvoorbeeld moeite had met het vinden van een plek, nu de website er is, kan snel een opvangplek worden aangewezen.

Kwadrant Groep in Drachten is de organisatie met de meest bedden. Het heeft 44 bedden open voor ouderen die laag complexe zorg nodig hebben en veertien bedden voor hoog complexe zorg die onder en specialist ouderengeneeskunde vallen. Al deze bedden op dit moment echter wel in gebruik. “Maar het is een statistisch geheel. Als er andere bedden beschikbaar zijn, kunnen we dit ook tijdelijk voor dit doel gebruiken” laat een woordvoerder weten.

De deelnemende instellingen zijn: Interzorggroep, Leppehiem, Liante, ECR Kening State, Meriant, Zorggroep Hof en Hiem, Zorggroep Sint Maarten, Kwadrantgroep, Noorderbreedte, Patyna, Zorgcentrum het Bildt en ZuidOostZorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids