Normal_oma_ouderen_berjaarden

In verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam worden ouderen regelmatig verbaal en fysiek mishandeld. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw, die door een klokkenluider benaderd is over de slechte behandeling van de bewoners. Pikant detail is dat dit verpleeghuis juist centraal staat in een tv-programma over hoe de zorg voor ouderen met dementie verbeterd is. Dit meldt Trouw.

De klokkenluider heeft aan de bel getrokken bij Trouw omdat de omstandigheden mensonterend zouden zijn. Ook werden Sarah en David Blom, ouderenpsychologen, benaderd door de klokkenluider. Interne stukken, foto’s en gesprekken met familieleden bevestigen de verhalen van mishandeling. De bewoners (ouderen met dementie) zouden worden uitgescholden, worden bestolen door het personeel en worden onthouden van belangrijke behandelingen, zoals het krijgen van medicatie. Ook hebben bewoners blauwe plekken.

Humanitas, de stichting waar het verpleeghuis onderdeel van is, zegt dat de klachten overdreven zijn. Gijsbert van Herk, voorzitter van de raad van bestuur bij Humanitas, zegt dat er op het totale aantal van 10.000 cliënten “super weinig incidenten” zijn geweest. Hij stelt dat de omgangsnormen in De Leeuwenhoek wat ruwer zijn omdat er gewerkt wordt met zo’n 160 verschillende culturen. “Er gebeuren dingen die in andere verpleeghuizen, in plattelandsgemeenten bijvoorbeeld, niet gebeuren.”

Het verpleeghuis stond eerder op de zwarte lijst voor verpleeghuizen die niet voldoende kwaliteit leverden. De Leeuwenhoek is daar inmiddels vanaf, maar blijkt in de praktijk de zaken nog niet goed op orde te hebben. Dit werd verborgen gehouden toen makers van het televisieprogramma vijf weken op bezoek waren. De televisieploeg met columnist Hugo Borst en Adelheid Roosen zagen vooral de mooie kant van de ouderenzorg. Het programma van Omroep Human over de ouderenzorg start morgen op NPO2 om 20.25 uur.

Door: Redactie Nationale Zorggids