Normal_geweld_agressie

Minister De Jonge van Volksgezondheid moet uitleg geven aan de Tweede kamer over de vermeende mishandeling van ouderen in verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam. Het verpleeghuis staat centraal in een tv-programma van Hugo Borst en Adelheid Roosen over het menselijk maken van de zorg voor dementerende ouderen. De Kamer wil weten of de bewoners nog wel veilig zijn in De Leeuwenhoek. Dit meldt Trouw.

In het verpleeghuis zou naar onderzoek van Trouw regelmatig een klap worden uitgedeeld en worden bewoners bestolen en uitgescholden. De programmamakers zeggen specifiek voor De Leeuwenhoek te hebben gekozen om de problemen met de verpleeghuiszorg aan te kaarten. “We wilden zien wat een gebrek aan verzorgenden betekent voor het welzijn van de bewoners met dementie.” Borst stelt dat zij overal en alles mochten filmen.

“Overal gebeurt wel eens wat, maar voor mishandeling moet zero tolerance gelden”, aldus D66-kamerlid Vera Bergkamp. “Als daar sprake van is geweest, valt dat nooit goed te praten.” Dat is echter precies wat Gijsbert van Herk, voorzitter van de raad van bestuur van Humanitas waar het verpleeghuis onder valt, probeerde te doen. Hij stelde dat in het verpleeghuis wordt gewerkt met 160 verschillende culturen en dat als je er vanuit de bril van een hbo-verpleegkundige uit Maastricht naar kijkt, er dingen gebeuren die niet kunnen, “Kijk je er met een Antilliaanse bril naar, dan vraag je je af: wat is het probleem?”

Die opmerking is hem niet in dank afgenomen. PvdA wil zelfs dat Van Herk vertrekt om zijn uitspraak. “Na wat hij in Trouw heeft gezegd over de Antilliaanse cultuur van sommige personeelsleden, vind ik het totaal ongeschikt”, aldus Sharon Dijkstra van de PvdA. In de Tweede Kamer is onlangs nog gesproken over de kwaliteit van verpleeghuizen. Het personeelstekort baarde toen alle partijen zorgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids