Logo_nvve_levenseinde_euthanasie_logo

De dreiging van strafvervolging bij euthanasie zou reden kunnen zijn waarom steeds meer huisartsen terughoudend zijn geworden over het uitvoeren van euthanasie. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). De overheid zou niet genoeg vaart maken met de voorlichting aan zowel burgers als huisartsen, waaruit duidelijk moet worden wat de mogelijkheden van euthanasie zijn. Nu zijn er mensen die hun leven voltooid achten, maar niet geholpen kunnen worden door hun huisarts. Dit meldt Trouw.

De NVVE zegt dat artsen terughoudend zijn omdat zij niet precies weten aan welke regels zij zich moeten houden. “Vooral de artsen die nu al twijfelen over euthanasie, de grote middengroep, zijn terughoudender geworden”, aldus Agnes Wolbert van de NVVE. Nu geldt dat een arts alleen euthanasie mag verlenen wanneer de patiënt uitzichtloos en ondraaglijk lijdt en er een andere arts bij aanwezig is. Echter zijn er ook mensen die menen dat hun leven voltooid is maar wanneer een huisarts op het euthanasieverzoek in gaat, kan hij of zij strafbaar zijn. Bij een ‘stapeling van ouderdomsklachten’, dementie en psychiatrische problemen gelden wel ruimere regels.

Minister De Jonge van Volksgezondheid stelt dat de voorlichting er ‘zeker van gaat komen’. Echter wil het kabinet eerst onderzoeken wat de burger eigenlijk wil weten over euthanasie. Wel krijgen alle huisartsen een ‘code of practise’ voor het verlenen van euthanasie. Artsen kunnen ook aankloppen bij de Levenseindekliniek. Zij organiseren scholingsbijeenkomsten om hen beter te informeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids