Normal_politiebordje._politie

De politie heeft vijf mannen in Amsterdam opgepakt omdat zij een oudere man geld afhandig wilden maken. Ze vertelden hem dat ze klusjesmannen waren die een lekkage kwamen repareren. Hiervoor brachten ze 20.000 euro in rekening. De mannen zijn opgepakt op verdenking van oplichting. Dat meldt de Politie.

Dit is niet de eerste keer dat ouderen in Amsterdam op een dergelijke manier worden opgelicht, zegt de politie. Ook in het centrum van Amsterdam doen ouderen aangifte van deze vorm van oplichting die zelfs oploopt tot een bedrag van 50.000 euro.

De ‘klusjesmannen’ spreken vaak kwetsbare personen in het Engels aan met de mededeling dat er iets aan het huis mankeert. Dat varieert van een losliggende tegel tot een opmerking over de dakgoot of lekkage. Eenmaal binnen mankeert er opeens van alles aan het huis en loopt de rekening op. In sommige gevallen maken ze vermoedelijk met een waterpistool een binnenmuur nat en wijzen de bewoner op deze ‘lekkage’.

De oplichters vragen voor de materialen en speciale gereedschap vaak een voorschot dat al kan oplopen tot tienduizenden euro’s, af te rekenen in contanten. Als de buit binnen is, vertrekken ze met de noorderzon. Behalve afgelopen zaterdag, toen de mannen  terugkwamen voor hun tweede aanbetaling en de gewaarschuwde politie de mannen kon aanhouden.

De politie waarschuwt ouderen voor dit soort oplichters. “De kans dat u kennismaakt met klusjesmannen die het niet zo nauw nemen met hun werkzaamheden, maar u daarvoor wel vorstelijk laten betalen is mogelijk het geval. Vertrouwt u de situatie niet of ziet u dergelijke personen in de wijk, neem dan altijd contact op met de politie. Laat werkzaamheden, als ze al noodzakelijk zijn, uitvoeren door een bekende klusjesman, op uw initiatief.”

Door: Redactie Nationale Zorggids