Normal_ouderen__wandelstok

De Nederlandse Vereniging van Banken gaat samen met de overheid financieel misbruik van ouderen tegen. Deze samenwerking is tot stand gekomen na een oproep van (ex)-staatssecretaris Martin van Rijn vorig jaar waarin hij banken vroeg om actie te ondernemen tegen financieel misbruik van ouderen. Dat meldt de Telegraaf. 

Bankmedewerkers worden getraind om financieel misbruik bij oudere klanten te signaleren en ze leren ermee omgaan. Ook raden banken ouderen aan om gemachtigden te laten meekijken bij het doen van transacties. Bankrekeningen van ouderen worden daarnaast voor zien van daglimieten.

Jaarlijks hebben zeker 30.000 ouderen te maken met financieel misbruik. De meeste mensen die het overkomt zijn kwetsbaar. Veelal gaat het om 80-plussers en alleenwonenden die vergeetachtig zijn en niets snappen van bijvoorbeeld online bankieren. Ook mensen met beginnende dementie of een hersenbloeding lopen extra risico. Soms gaat het om caissières die ouderen geen kleingeld teruggeven, andere keren nemen naasten of omstanders het op zich om geld van de bankrekening van een oudere af te halen. Familieleden dringen ouderen soms aan op het aanpassen van hun testament.
 

Door: Redactie Nationale Zorggids