Normal_pil_medicijnen

Ouderen melden maar weinig bijwerkingen van medicijnen bij het bijwerkingencentrum Lareb. Hierdoor blijft de kennis over bijwerkingen bij ouderen beperkt. De kennis kan worden gebruikt om deze groep optimaal te behandelen en daarmee de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en het Bijwerkingencentrum Lareb, zo meldt RIVM. 

Ruim een miljoen mensen van 65 jaar of ouder gebruikt vijf of meer medicijnen, ook wel polyfarmacie genoemd. Als mensen ouder worden, treden allerlei veranderingen op in het lichaam die invloed kunnen hebben op de werking en bijwerkingen van medicijnen. De combinatie van lichamelijke veranderingen en polyfarmacie leidt mogelijk tot andere bijwerkingen bij ouderen.

Voordat medicijnen op de markt mogen worden gebracht, worden ze uitgebreid onderzocht op werking en bijwerkingen. Deze studies worden vaak bij relatief jonge en gezonde volwassenen uitgevoerd, en in veel mindere mate met oudere personen. Na de markttoelating worden bijwerkingen maar weinig gemeld door bewoners van verpleeghuizen en hun zorgverleners. 

Het RIVM en Bijwerkingencentrum Lareb ontwikkelden en testten een methode om bijwerkingen bij ouderen in het verpleeghuis systematisch in kaart te brengen. Het aantal verpleeghuizen en specialisten in ouderengeneeskunde dat meedeed was echter te laag om een uitspraak te kunnen doen over de haalbaarheid van de methode. Wel werd duidelijk dat het melden van bijwerkingen bij verpleeghuisbewoners gestimuleerd moet worden. Dat kan bijvoorbeeld door het bewustzijn hierover te vergroten en het melden beter in te passen in het werkproces van de zorgverleners in verpleeghuizen.

Door: Redactie Nationale Zorggids