Normal_natuur_ouderen_wandelen_genieten_bejaard

Het Midzomergracht festival uit Utrecht trapt anderhalve week voor aanvang van de 22e editie van het festival het jaarthema roze ouderen af met twee interviews door Rik van de Westelaken met de roze ouderen Frank van Laar en Riet Lammers. Twee roze ouderen met een eigen, interessant en aangrijpend verhaal dat ze met ons willen delen. Roze ouderen is een verzamelterm voor ouderen die zich identificeren als lesbisch, homo, biseksueel en transgender. Dit meldt Stichting de Overkant / Midzomergracht festival.

Midzomergracht vroeg aan oud-nieuwslezer en journalist Rik van de Westelaken om twee roze ouderen te interviewen waarbij thema’s die te maken hebben met roze ouderen en diversiteit aan bod komen. Hij verleent hier graag zijn medewerking aan, want deze thema’s gaan hem nauw aan het hart. “Eenzaamheid of weinig bezoek krijgen als je ouder wordt is voor iedereen vervelend. Maar je hebt nog een andere vorm van eenzaamheid en die speelt zich af in je hoofd. Als je je niet vrij voelt om jezelf te kunnen zijn of je eigen verhaal te kunnen doen vanwege bijvoorbeeld je seksuele geaardheid en je daardoor weer terug de kast in gaat dan wordt je niet alleen fysiek eenzaam, maar ook psychisch.”

Interviews in de bioscoop en schouwburg

Beide interviews zijn terug te vinden op de website van Midzomergracht. Daarnaast worden de interviews vertoond tijdens de openingsshow van Midzomergracht festival 2018 op vrijdag 15 juni in de Stadsschouwburg Utrecht met daarbij een live interview met één van de roze ouderen. De interviews zijn ook te zien in verschillende Utrechtse bioscopen voorafgaand aan de films die onderdeel zijn van de MZG Out & Proud Filmweek.

Midzomergracht festival viert van 15 t/m 24 juni 2018 voor de 22e keer seksuele en genderdiversiteit samen met de inwoners van Utrecht en bezoekers uit binnen- en buitenland. “Het Midzomergracht festival is er om vooroordelen weg te nemen en samen diversiteit te vieren. Ongeacht leeftijd, gender en seksuele voorkeur. Er is nog veel te winnen voor roze ouderen en daarom vinden wij het belangrijk om er dit jaar extra aandacht aan te besteden”,  zegt Leon Bex, voorzitter van Midzomergracht festival 2018.

Door: Redactie Nationale Zorggids