Normal_fotonknu

Gouden Dagen organiseert op woensdag 27 juni het NK Scootmobiel op Circuit Zandvoort. Twaalf  teams van zes ouderen (75-plus) uit verschillende regio’s strijden om de titel ‘Nederlands Kampioen Scootmobiel’. Dit meldt Stichting Gouden Dagen.

Het startschot wordt gegeven door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De minister onderschrijft de boodschap van de sticgting dat - onder andere - door mobiliteit de kans op eenzaamheid afneemt. Tijdens de race dienen vijf obstakels te worden overkomen, zoals zigzaggen langs pionnen, over drempels karren en rondom pionnen cirkelen.

Eenzaamheid en mobiliteit 

Hoewel het een feestelijk, zomers evenement wordt, verbindt de stichting er enkele serieuze componenten aan: terugdringen eenzaamheid, mobiliteit en verkeersveiligheid. 92 procent van de ouderen leeft zelfstandig thuis. Een deel wil dit ook, maar voor velen betekent dit een geïsoleerd bestaan. Zo voelt meer dan de helft van de 75-plussers in ons land zich eenzaam. 

Verkeersveiligheid

Gouden Dagen vindt bovendien dat ouderen in staat moeten zijn er zelfstandig op uit te kunnen om zo anderen te ontmoeten. Een scootmobiel is - voor hen die slecht ter been zijn - een enorme uitkomst. Een scootmobiel is eenvoudig te bedienen en er is geen rijbewijs voor nodig. En dat moet zo blijven. Om die reden is Veilig Verkeer Nederland (VVN) aanwezig. Deelnemers van het NK krijgen een verkorte cursus omgaan met de scootmobiel in het verkeer. Hierin oefenen zij vooral de onderdelen die ook in de race voorkomen.

VVN organiseert deze praktijk-cursussen in het hele land om het zelfvertouwen en de zelfbewustwording in het verkeer te vergroten. Daarnaast is het belangrijk voor scootmobielrijders om te weten wat je plaats op de weg is. Daarvoor stelde Veilig Verkeer Nederland de zogenoemde VVN-Opfriscursus samen -https://opfriscursus.vvn.nl/v/start - die je gewoon thuis vanuit je stoel kunt doen.

Door: Redactie Nationale Zorggids