Normal_ouderenzorg__zorgcentrum__ouderen

Het Franse zorgconcern Orpea krijgt groen licht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om thuiszorgorganisatie Dagelijks Leven over te nemen. Volgens de NZa zijn de overnameplannen op een goede manier voorbereid en afgestemd met de betrokkenen. Dagelijks Leven biedt door het hele land kleinschalige woonzorglocaties aan voor mensen met dementie. Dit meldt NZa.

De NZa heeft getoetst of de cliënten en het personeel van Dagelijks Leven op een zorgvuldige manier zijn betrokken bij de voorbereiding van de overname. Dit bleek het geval: ze kregen op tijd de informatie die ze nodig hadden over de geplande overname. Ook was voor hen duidelijk dat en hoe ze hun mening over de overname konden geven en dat hun mening ook goed in de besluitvorming rondom de overname is meegenomen. Ook is de cruciale zorg niet in gevaar, volgens het NZa.
 
Wel maakt de NZa nog de volgende aantekening: “De NZa heeft geen bevoegdheden om te toetsen of overnames ook gevolgen hebben voor de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg zelf. Wij vinden wel dat zo’n zorginhoudelijke toets er zou moeten komen. Begin dit jaar hebben wij daarom het position paper Samenwerken en concurrentie opgesteld over fusies en overnames in de zorg.”
 
Door: Redactie Nationale Zorggids