Normal_opa_ouderen_wachten_bejaarden

Ouderen die in het ziekenhuis belanden door een heupbreuk, lopen daar regelmatig zorggerelateerde schade door op. Bijna een vijfde van deze ouderen krijgt te maken met onbedoelde gebeurtenissen in het zorgproces waardoor hun gezondheid verslechterd. Promovenda Hanneke Merten concludeert in haar onderzoek dat een gedeelte van deze schade te vermijden is. Dit meldt onderzoeksinstituut NIVEL.

In het onderzoek is gekeken naar patiënten vanaf 65 jaar die naar het ziekenhuis komen met een gebroken heup. Van hen loopt 19 procent schade op tijdens de behandeling van deze breuk. Onder zorggerelateerde schade wordt lichamelijk en geestelijk letsel gezien, maar ook de aantasting van het zelfbeschikkingsrecht, vroegtijdig overlijden of een langere ziekenhuisopname.

Letsel kan vermeden worden

Bij acht procent van de onderzochte ouderen zou het letsel vermeden kunnen worden. Dat kan onder andere door bestaande kennis in nieuwe en complexe situaties toe te passen. Daarvoor is meer training van het personeel nodig, met name op het gebied van medicatie ouderengeneeskunde. Ook zou het percentage van patiënten met zorggerelateerde schade verlaagd kunnen worden door een betere overdracht tussen artsen en verpleegkundigen.

Door: Redactie Nationale Zorggids