Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Onderzoeker Bianca Buurman van Amsterdam UMC vindt dat de acute ouderenzorg minder aandacht moet besteden aan symptoombestrijding en meer aan duurzame zorg. Ongeveer 20 procent van de ouderen die acute zorg krijgt op de spoedeisende hulp belandt binnen een maand nog een keer op de SEH, zegt Buurman. Dat meldt Skipr. 

Daarbij heeft dertig procent van ouderen na opname op de SEH een verslechterd loopvermogen en verminderde zelfredzaamheid. Na een opname is vaak wijkverpleging nodig. “En twintig procent overlijdt binnen drie maanden”, aldus Buurman.

Daarom is in de ouderenzorg meer duurzame zorg nodig. Hiervoor zou eerst onderzocht moeten worden hoe het leven van de oudere voor opname op de SEH eruitziet. Pas dan krijgt andere zorg dan symptoombestrijding de ruimte. Ook hebben ouderen meer inspraak nodig voor behoud van passende zorg. Het is belangrijk voor ouderen dat ze kunnen blijven meedoen in de samenleving en dagelijkse activiteiten zoals een bezoekje aan de supermarkt kunnen blijven volhouden.

Buurman pleit voor duurzame zorg, waar ziekenhuizen, huisartsen, wijkverpleegkundigen, gemeenten en financiers zich samen voor moeten inzetten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids