Normal_medicijnen_pillen

Zorgverleners verzuimen thuiswonende ouderen te informeren over de mogelijke effecten van de hitte op het gebruik van medicijnen, zo blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Belangrijk om te weten is bijvoorbeeld dat medicijnen een vochtafdrijvend effect hebben. Maar als niemand dat de ouderen vertelt, kunnen ze hier ook geen rekening mee houden. Dat meldt NH Nieuws. 

“Is het warm dan krijgen vooral ouderen in verzorgingscentra extra aandacht, daar zit het probleem niet. Juist ouderen die thuis wonen vormen een risico. Daar komt misschien één tot twee keer per week iemand over de vloer, maar die letten niet op wat er in het medicijnkastje staat”, zegt lector Rick Kwekkeboom.

Tijdens een hittegolf én in het Nationaal Hitteplan is er vooral aandacht voor ouderen in zorginstellingen, maar als het aan de HvA-onderzoekers ligt komt er ook een hitteplan voor informele zorg en ketenpartners die in contact staan met thuiswonende ouderen. Binnenkort volgt een bewustwordingscampagne voor wijkverplegers, thuiszorgers en apothekers om hen in te lichten over de voorlichtingsnoodzaak voor medicijngebruik bij hitte. Amsterdam-Noord is als eerste aan de beurt, later wordt de campagne breder ingezet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids