Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

In een reactie op de kritiek van de Consumentenbond, laat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) weten dit jaar en de komende jaren meer toezicht te gaan houden op de thuiszorg. In de afgelopen jaren maakte de thuiszorg een grote ontwikkeling door, met veel nieuwe toetreders en organisatievormen. De inspectie vindt dat risico’s in de thuiszorg meer aandacht verdienen. Dat melden IGJ en ANP.

Uit inspectieonderzoek blijkt dat de meeste nieuwe zorgaanbieders in de thuiszorg bij een eerste bezoek door de inspectie niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Bij hertoetsing binnen twee maanden voldoet een meerderheid wel aan de eisen, maar een groot aantal toch nog niet of onvoldoende. Zorgaanbieders die niet in staat zijn om de zorg te verbeteren, kunnen een maatregel van de inspectie verwachten.

De Consumentenbond kwam vanmorgen met een vernietigend onderzoek naar buiten over het werk van de inspectie. Volgens de bond grijpt de dienst niet in bij thuiszorgorganisaties die hun zaken niet op orde hebben voor het leveren van goede en veilige zorg. Zo worden patiënten onterecht vastgezet en dient ongeschoold personeel insuline en sondevoeding toe.

Inmiddels heeft de Consumentenbond een meldpunt geopend waar mensen misstanden kunnen aankaarten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids en ANP