Normal_ouderenzorg_mantelzorg_rolstoel_bejaarde_oudere_verpleging_verpleegster

Ouderen in verpleeghuis Gouwzee in Volendam hebben het de afgelopen tijd zwaar gehad. Airconditioning is er niet en het luchtverversingssysteem werkt nauwelijks. Bewoners met dementie zijn overgebracht naar een plekje aan de overkant van de straat en het personeel heeft er de afgelopen tijd voor gezorgd dat zij én de ouderen goed gehydrateerd bleven. Dat meldt de Telegraaf.

Vorig jaar is het pand verbouwd, maar daarbij zijn fouten gemaakt. “Daardoor is de doorstroming onvoldoende en wordt het met de warmte echt benauwd”, licht de directeur van de zorginstelling toe.

Familieleden van de bejaarde bewoners hebben meerdere malen klachten ingediend, met als gevolg dat het verpleeghuis een brief naar iedereen heeft gestuurd met daarin informatie over de genomen maatregelen. Het luchtverversingssysteem doet het sinds maandag weer, maar de echte verkoeling moet komen van openstaande deuren, ventilatoren en een airco op wielen. Het verpleeghuis heeft liever geen echte airconditioning omdat het de verspreiding van bacteriën vergemakkelijkt. Bovendien hebben de ouderen er zelf ook bezwaren tegen.

Voor zolang de hitte duurt reiken medewerkers genoeg ijsjes, drinken en bouillon uit en wordt het hitteprotocol goed gevolgd. Ouderen die tijdens de koele uren van de dag verzorgd willen worden, krijgen daartoe de mogelijkheid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids