Normal_bejaarde_oudere_wandelen_rollator

Ondanks protest van ouderen, gaat de gedwongen verhuizing binnen Careyn toch door. Bewoners van zorgcentrum Tuindorp-Oost moeten de komende tijd twee keer verhuizen. De eerste keer krijgen ze een tijdeljik nieuw onderkomen in het huidige pand. Vervolgens moeten ze eind 2019 weer verhuizen omdat de nieuwbouw dan af is. Dat melden Skipr en de Volkskrant. 

In zorgcentrum Tuindorp-Oost in Utrecht wonen 42 ouderen. Zij hebben recent te horen gekregen dat ze in korte tijd twee keer moeten verhuizen. “Verhuizen geeft ouderen veel stress. Ik vrees dat niet iedereen dit zal overleven. Sommigen zeggen zelfs dat ze hopen dat ze het niet meer hoeven meemaken”, zeg de 100-jarige bewoonster Maria Piël tegen de Volkskant.

Careyn zegt over de verhuizing dat ze zich vanuit het oogpunt kwaliteit en veiligheid genoodzaakt voelt om haar oudere bewoners met een lichte zorgvraag op deze locatie te concentreren. De ouderen zijn nu verdeeld over twee vleugels binnen een pand dat  twaalf en vier verdiepingen telt. “Dit is gezien de afnemende populatie niet langer verantwoord.”

Omdat er de afgelopen paar jaar geen nieuwe ouderen in het zorgcentrum kwamen wonen, werden de openstaande woningen verhuurd aan een groep jongeren. Deze jongeren moeten nu definitief vertrekken, terwijl er veel nieuwe vriendschappen tussen jong en oud zijn ontstaan. Een geslaagd project dat nu plotsklaps wordt opgedoekt omdat Careyn de balans tussen het aantal jongeren en ouderen verdwenen is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids